Video recept pripreme premekanih, kao pamuk pogačica sa pavlakom koje dugo ostaju meke i vazdušaste.

Pogačice sa pavlakom

Sastojci:

  • 200 ml mleka
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 40 gr svežeg kvasca ( 10 gr suvog )
  • 180 gr kisele pavlake
  • 2 cela jaja
  • 50 ml ulja
  • 250 gr margarina
  • 800 gr mekog brašnaToplom mlekou dodati  kvasac i šećer, promešati i ostaviti da kvasac odstoji 5 – 10 minuta.

Pola mere brašna i so staviti u jednu veću posudu i izmešati.

Njima dodati odstajao kvasac, skoro svo ulje ( ostaviti kašiku do dve jer će nam trebati kasnije ), jedno jaje i jedno žumance ( ostaviti belance, treba kasnije ) i dobro sve zajedno izmešati.

DOdavati po malo brašna dok se ne umesi mekano i glatko testo.

Kada ste umesili testo ( u videu je utrošeno 650 gr brašna ) preliti ga sa ostavljenim uljem, malo premesiti i ostaviti da odstoji oko sat vremena.

Premesiti nadošlo testo uz malo brašna koje nam je preostalo, a zatim podeliti na 6 otprilike jednakih delova i svaki deo zaokružiti malo u jufkicu.

Uzeti prvu pa uz pomoć brašna je razvući. Ne treba to da bude neki pravilan krug, samo da testo bude tanko razvučeno otprilike prečnika nekih 25 – 30 cm.

Uraditi isto sa još dve juflice.

Podeliti margarin na 8 jednakih delova.

Na prvi krug narendati deo margarina preklopiti drugim testom, malo pritisnuti, narendati drugi deo margarina i preklopiti sa trećim razvučenim testom.

Ponoviti postupak razvlačenja i sa preostala tri testa, narendati još 2 dela margarina i preklopiti sve sa šestim delom.

Malo rukama ispritiskati, posuti sa dosta brašna pa oklagijom razvlačiti tako što ćete prvo stisnuti sredinu pa malo sa leve pa malo sa desne strane. Isto tako uraditi i od gore i od dole, okrenuti testo i opet polako razvlačiti. Ovako margarin ostaje na mestu, ne curi sastrane guranjem, samo stiskanje testo a pred kraj možete i normalno razvlačiti.

Kda razvučete testo na deljinu 5mm narendati na pola šestu kockicu margarina, preklopiti pa opet razvući. Imali smo 6 listića a ovim preklapanjem imamo 12. Opet na pola narendati sedmu kockicu, prebaciti, razvući ( ide veoma lako jer je testo mekano i što više puta prebacimo to će na kraju pogačice biti lepše ) i narendati osmi deo margarina na pola, prebaciti, malo rukom stisnuti.

Sada imamo 48 listića, možete i manje ako ne želite da toliko puta prebacujete, ali onda ranije utrošite sav margarin.

Kada ste zadnji put prebacili testo nožem zasecite stranu koju ste prebacili, pa malo još oklagijom istanjiti tu stranu.

Iseći sada testo na oblike koje želite ( kvadrate, pravougaonike, trouglove ).

Poslagati pogačice u pleh pa ih premazati umućenim belancem ( koje ste ranije ostavili ) posuti nekim semenkama kojim inače posipate pecivo kada ga pravite.

Uključiti rernu na 200 stepeni a pogačice ostaviti da odstoje i taman narastu dok se rerna zagreje. Može se ostaviti i koji minut duže.

Pogačice staviti da se peku nekih 20 minuta ili dok ne dobiju finu boju, po vašoj želji, da budu manje ili više rumene.

Poslužiti i tople i hladne.

Prijatno.