Pravi somun kao iz pekare. Mekan, rupičast, sa pravom hrapavom koricom a napravljen kod kuće. Kad budete videli kako i na koji način prosto ćete se iznenaditi i zapitati zašto ga niste napravili ranije. Pogledajte video recept koji smo snimili za Vas:

Somuni lepinje recept / Flat Bread Recipe [Eng Subs]

Sastojci:

  • 1/3 svežeg kvasca (15gr)
  • 2,5 dl vode
  • 1/2 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • 0,5 dl ulja
  • toliko brašna da se umesi mekano testo (400-450gr)


Priprema:
Kvasac razmutiti u toploj vodi sa šećerom.
Dodati brašna, da može da se izmeša viljuskom. Dodati so i pola mere ulja. Izmešati pa dodavati brašno mešajući viljuškom dok se ne zgusne.



Kad već ne možete da promešate viljuškom onda rukom izmesite dodavajući po malo brašna al da testo na kraju bude mekano, skoro lepljivo za ruke.

Na kraju dodajte ostatak ulja i samo malo premesite, ostavite tako pouljeno 10ak minuta.

Od testa odvajajte loptice velicine pesnice, pa ih oblikuje u loptice.
Tepsiju dobro pospite brašnom pa stavljajte loptice na razmake, cik-cak. 4 u pleh.

Ostavite da odstoje 10-15 minuta, da omekšaju i krenu da rastu. Kad prodje odredjeno vreme prste umočite u brašno i od sredine loptice pritiskajte ka rubovima. U sredini malo manje pa sve vise prema krajevima i tako ih raširite.

Ako vam je pretoplo prebacite najlon ili celofan da se ne bi osušili.
Tako ostavite jos 10-15 minuta i onda pecite. Rernu ugrejte na 300 stepeni pa prvo stavite 10ak minuta da se peku skroz dole pa podignite u sredinu. Pečeni su kad fino porumene.

Ako ne rumene znači da vam je prekislo testo, dugo ste čekali i pravili pauzu ili vam kvasac nije bio dobar, takodje ako su tvrdi, opet ste previše čekali, a mora da se čeka da bi testo unutra postalo onako rupičasto kad se peče. Kad se ispeku treba da budu lagani i hrskavi, da bi omekšali kad se ispeku pokrijte ih krpom i ostavite 10 minuta da odstoje.

Na kraju očistite brašno krpom.