Video recept pripreme sušene kore, od kojih možete da napravite 3 torte zavisno ukusu koji volite.

Sušene beze kore od belanaca, i tri torte (ENG SUB)

 

Sastojci:

  • 10 belanaca
  • 400 gr kristal šećera
  • 1 kašika sirćetaPriprema:

Belanca stavite u veću posudu. Polako početi mutiti, pa dodavati postepeno šećer i dugo mutiti. Mutiti 10 minuta, sve dok šne ne bude čvrsto umućen i kako kasnije kada se kora osuši ne bi šećer curio iz kora.

Pošto ulupate belanca dodati sirće i još mutiti minut. Sirće pomašž da se belanca bolje stegnu, a u toku sušenja sirće ispari.

Uključiti rernu da se zagreva na 150 stepeni.

Veliki pleh od rerne, u videu je 40 x 30 cm, mada on možeda bude i veći, 43 x 33 cm i sličnih dimenzija. Količina šama koja se dobija od 10 belanaca će zadovoljiti dimenzije pleha. Nemojte stavljati u manji.

Pleh obložiti papirom za pečenje, podići ga na ivice a u sredini napraviti od papira pregradu, kako kore ne biste morali kasnije seći nego samo ih izvaditi. Trik je odličan za sve kore koje pečete i seku se na pola. Pogledajte u videu, kako to izgleda.

Raspodeliti umućena belanca u obe pregrade i poravnati.

Staviti pleh u rernu i paziti 15 minuta na 150 stepeni. Zatim smanjiti na 120 i tak osušiti 20 minuta, ako je koji minut duže još bolje, samo nemojte kraće.

Posle tog vremena još sat ipo sušiti koru na 100 stepeni.

Ako imate vremena vreme sušenja može da se produži do dva ipo sata na 100 stepeni, ali nikako duže. Posle sat ipo ostavite koru u rerni da se hladi sa rernom, uporedo sa filom, a možete i izvaditi iz rerne i ostaviti u plehu da se hlade.

Ohladjene odvojiti od ivica pleha, preseći po sredini papir tako što zavučete makaze i izvaditi svaku koricu posebno.

Ukoliko je malo lepljiva od dole, a ne bi trebala biti stavite tacnu preko kore i samo je okrenete naopako i onda polako skinete papir. Ostavite je tako do filovanja torte.

Kore su sušene, krte i lomljive, pa polako sa njima.

Izaberite kojim filom od žumanaca želite da ih nafilujete, mi smo dali u videu tri predloga.