Bosanske ružice ili ružice sa orasima, zalivene sirupom od šećera i vode. Preukusne, kao baklava samo na drugi način napravljena. nekome možda i jednostavnije bude na ovaj način a dobiće potpuno isti ukus kao baklava.

ruziceSastojci:

  • 500 gr gotovih kora ( jufki )
  • 500 gr oraha ( mogu biti mleveni, a može biti kombinacija mlevenih i sitno seckanih )
  • 4 kašike šećera
  • 200 gr maslaca

Preliv – sirup – agda :

  • 1 litra vode
  • 800 gr šećera
  • 1 limunPriprema:

Prvo ćemu kuvati sirup kako se se hladio.

U šerpu usuti vodu i dodati šećer, staviti na jaču vatru dok ne provri pa smanjiti na srednju i kuvati nekih 20 do 30 minuta. Pred kraj kuvanja dodajte limun isečen na kolutove.

Ako niste sigurni da li je sirup/agda skuvan kapnite kašičicom na tanjirić, sačekajte minut da se prohladi pa probajte prstom. Ako kuvate u široj šerpi kraće je kuvanje jer površina koja vri veća i više i brže voda isparava, manja šerpa duže kuvanje, zato varira minutaža izmedju 20 i 30 minuta.

Skuvan sirup sklonite sa vatre da se hladi.

Samleti orahe, dodati 4 kašike šećera, izmešati.

Otopiti maslac.

Podeliti jufke/kore  na dva dela.

Uključiti rernu na 180 stepeni.

Uzeti prvu koru i premazati je otopljenim maslacom. Blago premažite, nemojte natapati.

Preko staviti drugu koru koju takodje blago premažete maslacem. Na nju posuti mešavinu oraha i šećera.

Na polovinu kora ide i polovina maslaca, kao i oraha. Rasporedite maslac i orahe tako da vam bude dovoljno za obe polovine kora.

ruzicePošto poslažete polovinu kora i oraha užu stranu, sa obe strane kora savijte za po 1 cm  ka unutra, a onda uvijte kore, kao rolat po dužoj strani.

Stavite rolat na dasku za sečenje pa oštrim nožem isecite rolat na debljinu izmedju 1 i 2 cm, pazeći da budu iste debljine. Ako neka odstupa nije strašno.

Podmažite veliki pleh od rerne pa poslažite ružice jednu do druge opet vodeći računa da ne budu previše nabijene, ali ni da ima previše mesta, onako lepo jednu do druge.

Isto ponovite sa preostalom polovinom kora, maslaca i oraha.

Staviti ružice da se peku 15 minuta na 180 stepeni, pa smanjite na 150 i pecite još nekih 30 – 40 minuta dok blago porumene.

One se više suše nego peku.

Kada izvadite iz rerne pleh prelijte sirupom / agdom. Ružice treba da “plivaju” u ovom soku.

Ostavite da se sve dobro ohladi, najbolje preko noći pa sutradan poslužite.

Ružice odgore umeju da budu tvrde od osušenih oraha, kore i šećera pa možete da ih ujutro okrenete naopaku, da i gornja strana bude potopljena u sirup. Može i ne mora.

Sutradan ćete videti da li je sirup bio  dobro skuvan, tačnije prekuvan, ne bi trebao da se ušećeri. Ukoliko jeste i stegao se sledeci put kuvajte sirup kraće, tako da za prvi put ako kuvate nešto kraće necete dobiti sećernu vodicu, ne plašite se, i neće ujutro taj sirup biti redak izmedju ružica, one će upiti tečnost. Bolje je da je mrvicu manje kuvan nego prekuvan.

Prijatno!