Zagrevanje pred Novu godinu. Moja deca i ja šarali medenjake. Mir i tišina, svako svoje šara…”vidi moje”, ” a vidi moojeeee”. :D
novogodisnji medenjaci

Sastojci:

  • 165 gr meda,
  • 60 gr šećera u prahu,
  • 250 gr margerina ili putera, ja stavila margarin,
  • 1 jaje,
  • 1 prašak za pecivo i
  • 550 gr brašna
  • po želji cimet, može i ne mora

Kraljevska glazura:

  • 1 belance i 250 gr šećera, to je iz originalnog recepta, ali sam ja imala manja jaja pa su i belanca bila manja i meni je išlo 2 belanca i 350 – 400 gr šećera u prahu, plus boje po želji.

Priprema:
Medu dodati šećer i mešati da se šećer sjedinini, otopi, pa dodati omekšali margarin pa opet mešati,

ne mora da se skroz sjedini, samo da nema velikih grudvi, pa dodati jaje i opet mešati, pa pola mere brašna, cimet i opet mešati, pa prašak za pecivo iskoro svo brasno od 550 gr.

Sad će već biti tvrdje neće biti za mućenje, ali i dalje mekano, lepljivo, pa po malo dodavati brašna i mesiti.

Ja sam potrošila 520 gr ali ne znači da ćete i vi, zavisi da li stavljate puter ili je jaje krupnije, možda bude i 560gr, ali to mera, tako oko 550 gr.

Kada umesite treba da bude mekano i skoro lepljivo, najbolje završiti mešenje na stolu.

Umotati u foliju i staviti u frižider bar sat vremena. ( slika )

Meni je stajalo 2h jer sam zaspala :) , ali je bilo super, posle samo posuti brašnom sto i razvući pa modlicama vaditi medenjake. ( slika )

Peći na 180 stepeni dok rubovi ne počnu da rumene, treba da ostanu svetli.

Glazura – belance ulupti pa dodati 200 gr šećera, treba da je gusce od jogurta i onda dodati boju koju hocete, podeliti smesu, na nekoliko činijica i

dodati boje pa umutiti. Ako su tečne kada umutite dodate kašiku šećera u prahu u smesu. Sipati u kese za zavrzivač pa odseći vrhove 2mm, da kada stisnete ono polako izlazi napolje. Dalje je sve mašta. ( slika )

Savet: Kada želite da obojite ceo medenjak uradite ivice prvo, polako i pažljivo pa sa čačkalicom ili nečim sličnim kao na slici razvucite smesu po

celom medenjaku, nakon toga protresite medenjak levo desno da bi se ta masa odgore izjednačila svuda, pa stavite u frižider da se stegne i onda

odgore ga šarajte da vam se boje ne bi topile jedna u drugu. ( slika )

 

novogodisnji medenjaci (2) novogodisnji medenjaci (3) novogodisnji medenjaci (4) novogodisnji medenjaci (5) novogodisnji medenjaci (6) novogodisnji medenjaci (7)

1 komentar